За проект

sovalka-bg

БГ Наука стартира NFT проект

От Българска Наука започваме NFT проект, като наскоро публикувахме статия, в която за незапознатите е обяснено какво представляват NFT технологиите и как различни учени вече ги използват. 

Макар това да е нещо доста ново, всички експерти предвиждат, че ще остане и ще се превърне в част от самата екосистема на интернет и дори ще го промени. Затова смятам, че това може да е нов начин за нас, като комуникатори и популяризатори на науката, да използваме опциите и предимствата, които NFT предлага. А именно - чрез картини, текст, аудио и други визуални начини да комуникираме науката и да покажем на все повече хора, че има смисъл от това да се знае и да се научават факти, свързани с науката.


Друг аспект, разбира се, е допълнителното финансиране за БГ Наука и за науката като цяло. Ние използваме всичко, което имаме като финансиране и средства за създаване на още повече съдържание, което да популяризира науката и да правим филми, текстове, списания, подкасти и т.н., за да можете Вие да комуникирате и да се запознавате с научната дейност, учените и защо всичко това е важно. 

Ние вече сме създали наистина огромна база данни от съдържание, имаме над 500 интервюта с учени, над 500 епизода в подкаста, над 600 видеа в архива на БГ Наука, в YouTube и във Facebook, хиляди постове и хиляди статии, свързани с науката в България и по света.


Това е един нов начин както да покажем нашата работа, така и да я финансираме. Освен това и да дадем възможност на тези от вас, които харесат предложеното от нас като NFT, да го притежават. Но с това идва и частта с т.нар. perks, или допълнителните бонуси, които вървят със закупеното NFT. Вярвам че те ще бъдат доста интересни и интригуващи за хората, които се интересуват от наука и следят нашата работа, да се възползват от тези допълнителни ползи.
Това което също така можем да предложим и се надявам с времето да се случи - е възможност и за различни учени да влязат в този NFT проект на БГ Наука, в който да представят свои проекти, които от своя страна да помогнат на тях и техните научни организации. 

Убеден съм, че това ще се случи, макар и не веднага. Моята преценка казва, че по-скоро в България нещата ще се случат по-бавно, спрямо на запад, но да кажем, че до около две години тези NFT продукти вече ще бъдат доста популярни и интересни и на нашия пазар. 
Въпреки, че все още всичко това е толкова ново, аз смятам, че трябва да има един такъв проект, който да е само на български, за българския пазар и затова домейна, който сме закупили за проекта е kupinft.bg. Предвижда се и различни автори и организации да се включат в сайта където ще се предлагат тези NFT-та. Те ще бъдат насочени основно в помощ на различни организации, тъй като разбира се БГ Наука цели популяризация на науката.

Какво ще има в самия сайт? В началото ще пускаме различни колекции. Те ще са 10 по 10, след което да нарастнат до сто в една колекция, сто в друга и т.н. Идеята е те да бъдат свързани с наука и технологии, ще има допълнителна информация какво представлява това NFT, защо сме го направили, защо мислим, че е важно и защо мислим, че то има стойност, която вие е добре да притежавате и да се възползвате от нея.
Идеята е след това всички притежатели на NFT, купени от БГ Наука, да влязат в една общност, с достъп до определено съдържание. Например тези които купят NFT от БГ Наука ще получат с него вечен абонамент за списанието, ще получат достъп до конкретни събития на живо или онлайн събития, които ние ще правим и по този начин ще станат част от общността. 
Това е което ще обедини всички, които имат интерес към науката и към това тя да се развива в България.

Както вече поясних тези NFT-та ще бъдат свързани най-вече с наука и ще имат стойност и като арт и като начин, по който Вие ще се възползвате от допълнителните му ползи. И разбира се цялата стойност и права върху тях ще притежавате Вие, след взимането на самото NFT, създадено от нас и ще получавате във вектор единственото съществуващо копие от него. Ще пуснем и снимки как точно сме го създали, къде и т.н. 

Препоръчвам книгата The NFT Handbook, от която лично аз основно се запознах с тази материя, както и от канала на небезизвестния Гари Вайнерчук. Книгата дава предостатъчно ясно разписана и поднесена информация, за това какво е NFT, с какво то е ценно, защо ще остане и ще се развива, защо ще има бъдеще, как да се купи, как да се продаде и как да си направите собствени ако желаете.
Вярвам че това ще се развие в нещо много голямо и в рамките на две години NFT, не само в света, но и в България, ще преобърне всичко свързано с интернет и арт частта от него.